Bio ~/ Filosofie ~/Freelance

Waddencorrespondent

Het Waddengebied is een volgepakt stuk Nederland. De leegte die in reclamefolders staat omschreven wordt misschien slechts door vakantiegangers ervaren. Naast alle vogels en het onderwaterleven, is het het terrein van meerdere ministeries, een handvol terreinbeheerders, visserijcoöperaties, een trilaterale samenwerking en een hele voetbalcompetitie aan wetenschappers. Je treft er antropologen, ecologen, economen en meteorologen. Voor iedere centimeter Waddenzee liggen er ergens in een bureaulade twee A4’tjes beleids- of onderzoeksrapportage.

Tjesse is sinds 2021 voor tijdschrift Noorderbreedte correspondent van de Waddenzee. In iedere papieren editie en acht maanden per jaar op de website verschijnt er een stuk. Word abonnee van Noorderbreedte om op de hoogte te blijven.

Over Noorderbreedte

Stichting Noorderbreedte is een ideële, onafhankelijke organisatie, met als belangrijkste product ons gevarieerd, bijzonder geïllustreerd en eigenzinnig vormgegeven tijdschrift met achtergrondartikelen, interviews, essays, reportages, columns en opiniestukken. Ons doel is (al sinds 1977!) burgers, bestuurders, beleidsmakers en vakmensen te inspireren tot een welbewuste ontwikkeling van Noord-Nederland.

Over de Waddenacademie

De Waddenacademie verbindt kennis over het waddengebied met betrekking tot geowetenschap & klimaat, ecologie, cultuurhistorie, economie en natuur & recht en maakt deze toegankelijk en toepasbaar. De Waddenacademie draagt zo bij aan de duurzame ontwikkeling van het waddengebied, waar de waarden van de natuur en het landschap aan de basis staan van identiteit, welvaart en welzijn van bewoners, ondernemers en bezoekers.

Artikelen

Terug naar brakke getijden
Tot 1969 was het Lauwersmeer een open overgang tussen zee en binnenwateren. Nu onderhandelen beheerders, natuurbeschermers en boeren opnieuw over de vraag of het water weer zouter moet worden.

Is de Waddenzee niet beter af zonder haar vissers?
Over rechten voor het Wad en de relatie tussen een zee en haar gemeenschap. Een analyse, door waddencorrespondent Tjesse Riemersma.

Groot geld koopt Ameland
In 2016 raakten meer dan tweehonderd families hun stacaravan op Ameland kwijt. Daar komt steeds minder plek voor mensen die weinig willen of kunnen uitgeven.Wat is er sindsdien veranderd?

Nieuwe soorten op Engelsmanplaat
Op de Staatsbosbeheer-post van deEngelsmanplaat beschermen vrijwilligers van de Wadwacht de rust. Zo kunnen de vogels en zeehonden ongestoord luieren. Althans, dat is de bedoeling.

Lees alle artikelen

Foto: Reyer Boxem
Foto: Harry Cock
Foto: Marieke Kijk in de Vegte