Waddencorrespondent ~/ Bio ~/ Freelance

Filosofie

Tjesse schreef zijn masterthesis filosofie onder begeleiding van Hans Harbers en Annemarie Kok, over de relatie tussen politiek en wetenschap. Hij raakte bekend met Science and Technology Studies, door ecologie geïnspireerde filosofie en de Franse postmodernen. Sindsdien leest Tjesse zich een ongeluk. Hij schrijft boekrecensies voor Trouw. Hij gaf onder meer cursussen aan de Volksuniversiteit Zuidlaren over Michel Foucault, Bruno Latour en het Antropoceen. Met het Grand Theatre Groningen en Jesse Havinga organiseert hij de Praatshow, een filosofische talkshow. Hij gaf lezingen voor de schrijverswedstrijd Latour op het Wad en voor eerstejaars filosofiestudenten over filosofie en opinie. Samen met Zone Improvement Plan organiseerde hij lezingen over de publieke binnenstad. Voor de uitreiking van de Internationale Spinozalens 2021 maakte hij met Jesse het educatief materiaal voor de examenjaren van havo/vwo, over Foucault en biomacht.

Scholierenvideo in opdracht van Stichting Internationale Spinozalens
Masterclass in opdracht van schrijfwedstrijd Latour op het Wad

Projecten

Bruno Latour Reading Circle
Tjesse will be hosting a 9-part reading circle on the work of Bruno Latour over at Radius, Centre for Contemporary Art. In English, starting May 28th. Tickets and info.

Het ondergrondse
Voor Wijsgerig Perspectief (nr. 4/2022) schreef Tjesse samen met Jesse Havinga over de rol van onzekerheid in de Groninger gaskwestie. Ook stond hij stil bij het overlijden van Bruno Latour. Lees hier.

Recensies filosofieboeken Trouw
Voor Trouw recenseert Tjesse iedere maand een nieuw verschenen filosofieboek. Hier te vinden.

Als het spuug ons aan de lippen staat
Filosofisch essay voor Hard//hoofd over nonchalance, paniek en of het mogelijk is om goed bang te zijn in tijden van klimaatverandering. Lees hier.

De Praatshow
In de nazomer van 2021 vonden de eerste edities van de Praatshow plaats, met Lisa Doeland en René ten Bos. Voor 2022 wordt aan een nieuw programma gewerkt.

‘Als ik eet, beweegt de wereld door mij’
Interview met filosoof-antropoloog Annemarie Mol voor Filosofie Magazine. Lees hier.

‘De stad dut in als commercie heerst’
Voor Zone Improvement Plan organiseerde Tjesse debatavonden over de publieke binnenstad. Lees erover in het Dagblad van het Noorden.

Filosofiecursussen
Samen met Jesse Havinga gaf Tjesse drie cursussen aan de Volksuniversiteit Zuidlaren, over Bruno Latour en politieke theorie, Michel Foucault en het Antropoceen.

Complotdenken is geen griepje dat gewoon weer overgaat
Rationaliteit is geen fabrieksinstelling.’ Opiniestuk voor Trouw over de viriliteit van wetenschappelijke kennis. Lees hier.

Winnaar ontwerpwedstrijd Geef stem aan de Noordzee
Samen met een interdisciplinaire groep won Tjesse in 2020 de ontwerpwedstrijd van De Ambassade van de Noordzee, Design Lab Twente en Stichting Internationale Spinozaprijs. De inzending was een prototype audiovisuele installatie: Spreker voor de Doven. Interview in Trouw.

Masterclass Latour op het Wad
De masterclass die Tjesse met Jesse Havinga in 20202 gaf voor de schrijfwedstrijd Latour op het Wad is hier nog terug te kijken.